بوتیک هتل ها؛ آمیزه ای از سنت و مدرنیته

به گزارش مجله سفرنامه پاریس، با بهبود و توسعه سطح زندگی افراد، میل به هزینه و صرف درآمدهای اضافی در سیروسفر به امری طبیعی در میان مردم بدل شد. در پی تغییر سبک زندگی مردم سراسر دنیا، امروزه دیگر جاذبه های طبیعی و آثار باستانی تنها علت انتخاب مقصد سفر نیست، بلکه دریاچه های مصنوعی استخرهای مجهز، پارک های آبی و هتل هایی با معماری کم نظیر به عاملی مهم در جذب گردشگر تبدیل شده است.

بوتیک هتل ها؛ آمیزه ای از سنت و مدرنیته

با پدید آمدن صنعت گردشگری، جهانگرد به عاملی مهم در توسعه مالی و درآمدزایی تبدیل شد؛ به تدریج مقاصد گردشگری برای جذب جهانگرد به رقابت با یکدیگر پرداختند و رفته رفته مفاهیم جدیدی در این حوزه پدید آمد. یکی از این مفاهیم بوتیک هتل است. بوتیک هتل ها با ایجاد امکانات رفاهی و تفریحی و با معماری کم نظیر یکی از عوامل جذب جهانگرد و اشتغال زایی محسوب می شوند.

یک بوتیک هتل، چه ویژگی هایی دارد؟

شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که چه ویژگی هایی بوتیک هتل ها را از هتل ها و سایر اقامتگاه ها متمایز می نماید. با ما همراه باشید تا پاسخ سوالتان را بگیرید.

دو ویژگی که در تعریف بوتیک هتل ها مطرح می گردد، مساحت و مدرن بودن آن است. به بیان دیگر، اقامتگاه های بوم گردی با پدید آوردن فضایی کاملا سنتی تجربه اقامت در دل یک روستا را برای افرادی که محیط های طبیعی با المان های سنتی را می پسندند فراهم می آورد. اما بوتیک هتل ها یک فضای مدرن تر را در یک نقطه از شهر به وجود می آورند که برای هواداران زندگی های لوکس مجذوب نماینده تر است.

بوتیک هتل ظرفیت بالایی برای پذیرش مسافر ندارد. به این معناکه، برای قرار گرفتن در زمره بوتیک هتل ها علیرغم وسعت بالای این هتل ها، تعداد اتاق ها نباید از 100 اتاق بیشتر باشد. چراکه، تعداد کم اتاق و حجم پایین جهانگرد شرط لازم برای ارائه سرویس و خدمات با بالاترین کیفیت است.

اعتبار یک بوتیک هتل موضوع دیگری است که به نوعی وجه تمایز آن نیز محسوب می گردد. البته این اقامتگاه ممکن است به طور مستقل فعالیت نموده یا زیر مجموعه یک برند دیگر باشد. اما نکته ای که در این خصوص مطرح است این است که باید در تمامی فعالیت ها استقلال خود را حفظ کند.

بوتیک هتل ها با ظاهر و معماری خاصی که دارند می توانند برترین اقامتگاه برای افرادی باشند که می خواهند در فضایی به دور از شلوغی در مکانی منحصر به فرد استراحت نمایند. از سوی دیگر، از آنجاکه، یک بوتیک هتل تعداد اتاق های محدود و طراحی داخلی بی نظیری دارد؛ به راحتی از نظر امکانات و خدمات با هتل های پنج ستاره رقابت می نماید.

این اقامتگاه ها، یک مجموعه مدرن با امکانات و تجهیزات به روز را شامل می شوند که دارای طراحی منحصربه فرد با بهره گیری از آخرین متدهای روز هستند. البته نکته حائز اهمیت در طراحی این هتل ها عدم استفاده از مبلمان پر زرق و برق در چیدمان فضای داخلی آن است، به بیان دیگر، استفاده از یک گلیم پرز بلند جلوی شومینه و مبلمانی اصیل و سنتی از ویژگی های این هتل هاست.

پذیرایی از مهمانان با انواع و اقسام غذا های محلی از دیگر ویژگی های این هتل هاست. به بیان دیگر، صرفنظر از اینکه یک بوتیک هتل در بافت مدرن و مرکز شهر واقع شده یا در بخش های بومی آن باید بیانگر فضای محلی مقصد گردشگری بوده و در راستای حفظ میراث فرهنگی محلی که در آن احداث شده اند، بکوشند.

یکی از ویژگی های شاخص بوتیک هتل ها این است که به گرمی پذیرای حیوانات خانگی هستند. به طور کلی عدم وجود محدودیت ها و قوانین بازدارنده این هتل ها را از سایر اقامتگاه ها متمایز می نماید.

راه اندازی بوتیک هتل ها چه توجیهی دارد؟

راه اندازی بوتیک هتل ها با کارنمودهای مختلف با رویکرد تاریخی-فرهنگی در بناهای به جای مانده از چند سده اخیر مانند خانه ها و کاروانسراها با هدف ترویج فرهنگ کشور، هدف اصلی ایجاد این گونه اقامتگاه هاست. در این راستا، از آنجایی که اغلب شهرهای کشورمان از ظرفیت مناسبی برای راه اندازی بوتیک هتل ها برخوردارند، با توجه به اینکه عناصر فرهنگی موجود در معماری و تزئینات بنا، آرایش و چیدمان اتاق ها، نوع پوشش کارکنان هتل، تهیه خوراک های سنتی مربوط به دوره ای خاص، با استناد به دستورهای آشپزی بازمانده از دوره های مختلف و سرو غذا به شیوه مرسوم در میان مردمان دوره های مختف تاریخی و حتی آداب غذا خوردن آنان می تواند تجربه جالبی را برای گردشگران رقم بزند، این اقامتگاه ها از جایگاه ویژه ای میان جهانگرد ها برخوردار هستند.

بنابراین، به نظر می رسد با توجه به شرایط کنونی که شیوع ویروس کرونا برای صنعت گردشگری به وجود آورده است با بهره گیری از فضاهای این چنینی بتوان رونق بیشتری به این صنعت داد.

معرفی بوتیک هتل های مطرح ایران

بوتیک هتل زندیه در شیراز، بوتیک هتل صفویه در اصفهان از مهمترین اقامتگاه هایی هستند که با ادغام تجربه زندگی انسان های گذشته و امکانات مدرن فضایی ایده آل را برای گردشگران علاقه مند فراهم آورده اند. در ادامه نام چند بوتیک هتل مطرح کشور را برایتان آورده ایم.

  • هتل باغ مشیر الممالک (یزد)
  • خانه تاریخی بخردی (اصفهان)
  • خانه فروغ الملک (شیراز)
  • سرای عامری ها (کاشان)
  • خانه خالو میرزا (یزد)
  • هتل طوبی (تهران)
  • هتل ایرمان (قشم)
  • هتل لاله کندوان (تبریز)
  • هتل سنتی نیایش (شیراز)
  • خانه مرشدی ها (کاشان)

بوتیک هتل ها به صنعت گردشگری کشور یاری می نمایند

نکته اساسی در ایجاد مکان های این چنینی بهره گیری از عنصر آموزش است. به بیان دیگر، موسیقی سنتی، پوشاک سنتی ایرانی، سبک زندگی اقوام کهن، سوژه های مناسبی برای طراحی یک بوتیک هتل به شمار می فرایند که می توانند جدا از وجهه گردشگری با آموزش و معرفی گونه های مختلف آنها کارکردی منحصربه فرد به این اقامتگاه ها بدهند.

چنانچه پیش از این نیز ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز پیرامون ایجاد این هتل ها گفته بود: در ایران انواع کاخ ها و کاروانسراها وجود دارد که می توان با یک تغییر کاربری از آن ها به عنوان یک مرکز اقامتی و پذیرایی استفاده کرد.

بنابه گفته وی، چنین اقدامی علاوه بر معرفی هنر، معماری، هویت فرهنگی و بومی، آداب و رسوم و فولکلور یک کشور، به رفع کردن کاستی های زیرساخت های اقامتی و پذیرایی نیز یاری می نماید.

ویژگی های مورد احتیاج برای ایجاد بوتیک هتل ها

بر اساس ضوابط ابلاغ شده از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بوتیک هتل ها باید حداقل یکی از ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • قدمت تاریخی داشته باشند.
  • ارزش تاریخی داشته باشند؛ یعنی با یک واقعه یا شخصیت تاریخی مهم (ملی یا منطقه ای) در گذشته یا در دوران معاصر ارتباط داشته باشند یا یادگاری برجسته از یک دوره تاریخی باشند.
  • از نظر معماری، هنری، فرهنگی یا سایر ویژگی های زیبایی شناختی ارزشمند باشند.

بر این اساس به مکان هایی مجوز داده می گردد که شروطی را دارا بوده و یا رعایت نمایند. این موارد در ادامه آمده است:

  • تبدیل و تغییر کارکرد بناهای ثبت شده در لیست آثار ملی و یا دارای لوح و ابلاغ ارزشمندی بنا، نباید باعث تغییرات اساسی بنا و صدمه به اصالت آن گردد.
  • تغییر کارکرد بنا باید صرفا در چارچوب طرح مصوب بازسازی و احیای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشد.
  • مالک یا مؤجر باید متعهد گردد که در اجرای فرآیند بازسازی و تبدیل از اهل فن و خبرگان امر استفاده کند و دارای برنامه دائمی بازسازی، تعمیر و نگهداری باشد.
  • برنامه دائمی بازسازی، تعمیر و نگهداری باید مکتوب بوده و به تصویب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برسد.
  • کلیه تغییرات و تعمیرات بنا باید براساس برنامه تعمیر و نگهداری صورت گیرد.
  • در مورد اقامتگاه های سنتی غیرتبدیلی (غیرتاریخی)، ضروری است کلیه قسمت های بنا از قبیل محوطه، طبقات، مقاطع طولی و عرضی، نماها، نقشه های تاسیساتی و محاسباتی طوری طراحی و اجرا گردد که با اصول معماری سنتی ایرانی همخوانی داشته باشد.
  • اقامتگاه های سنتی باید از مکان هایی پر سر صدا و آلوده نظیر پمپ بنزین، مراکز نظامی، تعمیرگاه های بزرگ، مدارس و بیمارستان ها که از نظر بهره بردای، متناسب همجواری با اقامتگاه های سنتی نیستند، فاصله مناسبی داشته باشد.

بر اساس ابلاغیه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مدیران کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ها باید بر حسن اجرای این ضوابط نظارت داشته باشند.

منبع: علی بابا
انتشار: 13 خرداد 1401 بروزرسانی: 13 خرداد 1401 گردآورنده: parisro.ir شناسه مطلب: 2173

به "بوتیک هتل ها؛ آمیزه ای از سنت و مدرنیته" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بوتیک هتل ها؛ آمیزه ای از سنت و مدرنیته"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید