شگفتی پنهان: بسیاری از ما توانایی نت خوانی دقیق داریم، بدون اینکه بدانیم
به گزارش مجله سفرنامه پاریس، بر اساس پژوهشی نو که توانایی های کارائوکه 30 نفر را تحلیل نموده است، تعداد قابل توجهی از ما می توانیم با نت خوانی دقیق (Perfect Pitch) آواز بخوانیم، به شرطی که یکی از آن آهنگ های آشنا (Earworms) که در ذهنمان گیر نموده اند را بخوانیم.
طبق آمار ارائه شده به وسیله تیم تحقیقاتی دانشگاه کالیفرنیا، سانتا کروز (UC Santa Cruz)، 44.7 درصد از ضبط ها هیچ خطای زیروبمی نداشتند و 68.9 درصد در محدوده یک نیم پرده از آهنگ اصلی =بودند.
نت خوانی دقیق یعنی توانایی ادا کردن یک نت با دقت کامل در اولین کوشش، بدون احتیاج به هیچ مرجع صوتی. معمولاً این توانایی کمتر از یک نفر از هر 10,000 نفر را شامل می گردد. اما این آمار ممکن است وقتی که فرد آهنگی را که به خوبی با آن آشناست می خواند، تغییر کند.
مَت اِوَنس، روانشناس شناختی از UC Santa Cruz، می گوید: این پژوهش نشان می دهد که بخش قابل توجهی از مردم دارای نوعی توانایی پنهان و اتوماتیک در نت خوانی دقیق هستند. به نظر می رسد بسیاری از افراد که حافظه صوتی قوی دارند، توانایی قضاوت در خصوص دقت خود را ندارند.
پژوهشگران که در پی تحلیل ارتباط بین حافظه و موسیقی بودند، آهنگ های چسبنده را به عنوان نوعی بازیابی غیرارادی مورد توجه قرار دادند. این آهنگ ها معمولاً بدون خواست ما در فکر تکرار می شوند و اغلب باعث کلافگی مان می شوند.
شرکت نمایندگان تشویق شدند تا هر زمان که آهنگی به فکرشان رسید، آن را با گوشی خود ضبط نمایند. این روند به مدت دو هفته ادامه داشت. هیچ یک از افراد گروه موسیقیدان حرفه ای نبودند یا فکر نمی کردند که نت خوانی دقیق داشته باشند، اما ضبط ها نشان دهنده توانایی های پنهان آنها بود.
یکی از جنبه های مجذوب کننده این تحقیق آنالیز این است که چقدر می توانیم دقت خود را در آواز خواندن و بعلاوه قدرت بازیابی حافظه مان را قضاوت کنیم. این تحقیق بعلاوه به آنالیز نحوه سیم کشی مغز برای ارائه یاری هایی در این زمینه می پردازد.
اِوَنس در ادامه می گوید: جالب اینجاست که اگر از مردم بپرسید که فکر می نمایند در این کار چطور عمل نموده اند، احتمالاً نسبت به درستی ملودی اطمینان بیشتری خواهند داشت تا اینکه در نت درست آواز خوانده باشند.
این یافته ها بعلاوه سرنخ هایی از نحوه تفاوت حافظه موسیقایی با دیگر انواع حافظه ها ارائه می دهند. به نظر می رسد که مغز آهنگ های چسبنده را به طور کامل و با دقت در فکر حفظ می نماید، بدون اینکه از هیچ میانبری استفاده کند.
علاوه بر جنبه های علمی حافظه و موسیقی، این پژوهش نشان می دهد که صدای آوازی شما ممکن است بهتر از آنچه فکر می کردید باشد و احتمالاً توانایی موسیقایی بیشتری در مغز ما نهفته است.
اِوَنس می گوید: موسیقی و آواز خواندن تجربه هایی منحصربه فرد و انسانی هستند که بسیاری از مردم به خود اجازه نمی دهند در آن ها مشارکت نمایند، زیرا به آن ها گفته شده که نمی توانند. اما در واقعیت، شما احتیاجی ندارید که شبیه به بیانسه یا ادل باشید تا بتوانید آوازی بخوانید. مغز شما قبلاً به طور اتوماتیک و دقیق بخش هایی از این فرآیند را انجام می دهد، حتی اگر بخشی از از همین مغز شما فکر کند که نمی توانید.
منبع
منبع: یک پزشک