دانستنی های جالب درباره گروه های خونی
به گزارش مجله سفرنامه پاریس، اطلاعات مهمی در خصوص گروه های خونی و اجزای تشکیل دهند آن ها وجود دارد که اطلاع از آن مفید است.
به گزارش خبرنگار ، به نقل از الغد، اندازه خون در بدن فرد به میزان و حجم خود فرد بستگی دارد. علاوه بر این، ترکیب خون در افراد فرق دارد و این تفاوت در ترکیب، گروه خون فرد را ایجاد می نماید.
گروه خونی فرد به ژن هایی بستگی دارد که از والدینش به ارث برده است. سیستم ABO شناخته شده ترین سیستم برای مشخص گروه های خونی است، اگرچه روش های دیگری هم وجود دارد.
چهار راستا اصلی در گروه ABO وجود دارد: گروه خونی A، گروه خونی B، گروه خونی AB و گروه خونی O.
اجزای اصلی تشکیل دهنده خون عبارتند از:
گلبول های قرمز خون، که اکسیژن را به بدن منتقل می نمایند.
گلبول های سفید خون که نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارند.
پلاسما، مایعی مایل به زرد که حاوی پروتئین و نمک است.
پلاکت ها که لخته شدن خون را امکان پذیر می نمایند.
گلبول های قرمز خون حاوی ترکیب خاصی از پروتئین یا مولکول های قند به نام آنتی ژن هستند؛ ماده ای که باعث پاسخ سیستم ایمنی بدن می گردد و نقش های دیگری مانند انتقال مولکول به داخل و خارج سلول را دارد، در حالی که پلاسما ماده دیگری به نام آنتی بادی را هم حمل می نماید که اجسام خارجی را هدف قرار می دهند؛ بنابراین تطبیق گروه های خونی در شرایطی که فرد به انتقال خون احتیاج دارد لازم است. اگر فردی گلبول های قرمز خون با آنتی ژن های غیرموجود در بدن خود را دریافت کند، بدن او گلبول های قرمز نو خون را پس زده و به آن ها حمله می نماید، که این می تواند یک واکنش شدید و بالقوه تهدید نماینده باشد.
گروه خونی به آنتی ژن های موجود در سطح گلبول های قرمز بستگی دارد که به علت تفاوت های کوچک ژنتیکی، می تواند در افراد متفاوت باشد.
برای مشخص گروه خونی دو نوع آنتی ژن وجود دارد: آنتی ژن های ABO و آنتی ژن های Rh.
رایج ترین گروه های خونی، طبق سیستم ABO، چهار گروه خونی است:
1. گروه خونی (A): در این گروه، سطح گلبول های قرمز خون حاوی آنتی ژن نوع A و پلاسما حاوی آنتی بادی (B) است که قادر به حمله به سلول های خونی حاوی آنتی ژن (B) است.
2. گروه خون (B): در این گروه، سطح گلبول های قرمز خون حاوی آنتی ژن (B) و پلاسما حاوی آنتی بادی (A) است که قادر به حمله به آنتی ژن (A) است.
3. گروه خونی AB: در این گروه، گلبول های قرمز حاوی آنتی ژن (A) و (B) هستند، اما پلاسما حاوی آنتی بادی (A) یا (B) نیست و بنابراین نمی تواند به هیچ یک از آن ها حمله کند. افراد دارای گروه خونی (AB) می توانند از هر نوع گروه خونی، خون دریافت نمایند.
4. گروه خونی (O): در این گروه، گلبول های قرمز خون حاوی هیچ یک از آنتی ژن های (A) و (B) نیستند و پلاسما حاوی آنتی بادی های (A) و (B) است و به علت عدم وجود آنتی ژن ها در این گروه خونی، افراد دارای آن می توانند به هر گروه خونی دیگر خون بدهند.
عامل Rh:
بعضی از گلبول های قرمز حاوی فاکتور Rh هستند که به آنتی ژن (RhD) هم معروف است. اگر گلبول های قرمز خون حاوی آنتی ژن RhD باشند، RhD مثبت است و اگر این آنتی ژن وجود نداشته باشد، RhD منفی است.
پزشکان هنگام در نظر گرفتن گروه های خونی، باید هم ABO و هم Rh را در نظر بگیرند. این بدان معنی است که هشت نوع گروه خونی اصلی در سیستم گروه خونی ABO / Rh وجود دارد که بعضی از آن ها بیشتر از دیگران شیوع دارند.
اهدا نماینده عمومی:
گروه خونی O منفی اهدا نماینده عمومی در نظر گرفته می گردد، زیرا فاقد آنتی ژن های A، B یا RhD است؛ بنابراین تقریباً هر کس از هر گروه خونی می تواند این گلبول های قرمز را دریافت کند.
توصیه های تغذیه ای با توجه به گروه خونی:
گروه خونی (O): افراد با گروه خونی (O) باید غذا های غنی از پروتئین را انتخاب نمایند و ضمن محدود کردن غلات، لوبیا و حبوبات، اندازه زیادی گوشت، سبزیجات، ماهی و میوه بخورند.
برای کاهش وزن، مصرف غذا های دریایی، گوشت قرمز، کلم بروکلی، اسفناج و روغن زیتون ترجیح داده می گردد بهتر است از مصرف گندم، ذرت و لبنیات خودداری گردد.
گروه خونی A: افراد دارای گروه خونی A باید میوه ها، سبزیجات، غذا های دریایی، بوقلمون و غلات سبوس دار را انتخاب نموده و از خوردن گوشت خودداری نمایند. برای کاهش وزن بهتر است از غذا های دریایی، سبزیجات، آناناس، روغن زیتون و دانه های سویا بهره ببرید. از مصرف لبنیات، گندم، ذرت و لوبیا باید خودداری گردد.
گروه خونی B: کسانی که گروه خونی B دارند باید رژیم غذایی متنوعی از جمله گوشت، میوه، لبنیات، غذا های دریایی و غلات را انتخاب نمایند. برای کاهش وزن، افراد نوع B باید سبزیجات، تخم مرغ، جگر و چای شیرین بیان را انتخاب نمایند، اما از مصرف مرغ، ذرت، بادام زمینی و گندم خودداری نمایند.
گروه خونی AB: کسانی که دارای گروه خونی AB هستند باید از لبنیات، گوشت بره، ماهی، غلات، میوه ها و سبزیجات استفاده نمایند. برای کاهش وزن، مصرف غذا های دریایی و سبزیجات ترجیح داده می گردد، اما باید از مصرف مرغ، ذرت، گندم سیاه و لوبیا خودداری گردد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان