تقدیر از میرصادقی و ذوالقدر در شب کتاب و سینما
به گزارش مجله سفرنامه پاریس، شب کتاب و سینما با تقدیر از میمنت ذوالقدر و جمال میرصادقی و رونمایی از سه عنوان کتاب جدید در حوزه سینما و ادبیات شامگاه سه شنبه (21 آبان ماه) در پردیس سینمایی ملت برگزار گردید.
به گزارش خبرنگاران بر اساس خبر رسیده، سیدصادق موسوی، دبیر سی و ششمین جشنواره فیلم کوتاه تهران با اشاره به اهمیت و قدمت این جشنواره در غرب آسیا و میزان مخاطبان آن گفت: در این دوره از جشنواره آثاری از 111 کشور دنیا دریافت شده که 50 فیلم کوتاه از 25 کشور برای حضور در جشنواره انتخاب شده است.
او با اشاره به همکاری با موسسه خانه کتاب برای پیوند میان سینما و ادبیات گفت: از پنج سال پیش این همگرایی ایجاد شده است و به نظر می رسد که ایجاد چنین فضایی ثمرات خوبی برای سینما و ادبیات داشته باشد.
بی رغبتی سینمای ایران به اقتباس از آثار ادبی
در ادامه این مراسم محمد قاسم زاده، نویسنده با اشاره به توجه کشورهای دیگر به اقتباس از آثار ادبی برای ساخت فیلم و سریال گفت: آثار ادبی بزرگ دنیا گاهی بارها و بارها اقتباس می شوند و به صورت فیلم درمی آیند اما متاسفانه سینمای ایران رغبت چندانی به این کار ندارد که دلایل آن باید آنالیز گردد.
او اضافه کرد: البته باید توجه داشت که هر اثر ادبی چه در ایران و چه در خارج از ایران قابلیت اقتباس ندارد زیرا بعضی نویسندگان ذهنی می نویسند که چنین آثاری نمی توانند به فیلم تبدیل شوند. همچنین بعضی نویسندگان زبان باز هستند که توجه سینماگران را برنمی انگیزد. داستان وقتی به تصویر نزدیک می گردد این قابلیت را پیدا می نماید که بر روی پرده سینما برود.
نویسنده کتاب این و سو آن سوی خیال با اشاره به ویژگی های این کتاب گفت: در این کتاب نام بعضی از نویسندگان مطرح را نمی بینیم و این به معنی بی اهمیت بودن این نویسندگان نیست بلکه ارزش ادبی آن ها خاص است. این کتاب داستان هایی از نویسندگان از سال 1310 تا نویسندگان معاصر را دربر می گیرد. ابتدا 25 داستان انتخاب شد که با توجه به خیل آثار خوب با هماهنگی ناشر، تعداد 50 داستان انتخاب شد.
کیارستمی هم با فیلم کوتاه به سینما علاقه مند شد
قاسم زاده ادامه داد: خوشبختانه دست ما برای انتخاب آثار باز بود و داستان هایی انتخاب شدند که با هدف اصلی جشنواره فیلم کوتاه تهران که آماده ساختن نسل جوان برای اقتباس از داستان های خوب فارسی است، هماهنگ باشد.
او با انتقاد از فقدان ارتباط میان سینما و ادبیات ایران گفت: متاسفانه سینمای ما ادبیات را نمی شناسد و ادبیات ما نیز با سینما و تئاتر غریبه است. افراد کمی مانند غلامحسین ساعدی در ادبیات ایران وجود داشته اند که هم از سینما و تئاتر سر در بیاورند و هم از ادبیات.
این نویسنده در سرانجام با اشاره به اهمیت فیلم کوتاه گفت: سینماگرانی مانند عباس کیارستمی در دهه 40 و 50 شمسی با ساخت فیلم های کوتاه مطرح شدند و به سمت فیلم بلند حرکت کردند. این نشان می دهد که تربیت سینماگران در حوزه فیلم کوتاه برای آینده بسیار ارزشمند است.
کاهش اقتباس از آثار ادبی از دهه 60 به این سو
در ادامه این مراسم، سعید عقیقی نویسنده کتاب داستان گویی در فیلم کوتاه با اشاره به بخش های این کتاب گفت: این کتاب به دو بخش تقسیم شده است؛ بخش اول به معیارها و کلیدواژه های فیلم کوتاه می پردازد و برای جمع آوری آن به 800 فیلم کوتاه بین سال های 1928 تا 2018 رجوع شده است.
او ادامه داد: بخش دوم کتاب نیز درس گفتارهایی از کارگاه های فیلم کوتاه است. متاسفانه در ایران از دهه 60 به سمت دهه 80 اقتباس از آثار ادبی کم و کمتر شده است. اسکلت درام نیازمند شناخت درام، ایده محرک و سرانجام است که در فیلم کوتاه و بلند با یکدیگر تفاوت دارند.
در ادامه نیز محمدحسین صالحی، نویسنده کتاب فرصت الدوله شیرازی و فیلم آثار عجم درباره شخصیت این فرد در تاریخ معاصر وی و میزان خدماتش به فرهنگ و هنر ایران سخن گفت.
خاطرات جالب میرصادقی از شهرت نویسندگی
در سرانجام این مراسم از جمال میرصادقی نویسنده و مدرس داستان نویسی و میمنت ذوالقدر به دلیل کوشش های آن ها و خدمات شان به ادبیات فارسی تقدیر شد. میرصادقی پس از دریافت جایزه پشت تریبون نهاده شد و خاطراتی از چاپ نخستین اثرش در روزنامه ها و واکنش اطرافیانش گفت و بیان نمود: در ابتدا فکر می کردم که با چاپ اثرم در مجلات فردی مشهور خواهم شد اما زمانی که به تهران آمدم تا در دانشگاه تحصیل کنم و فکر می کردم که افراد بسیاری داستان من را خوانده اند، در نخستین دیدارم در دانشگاه، با میمنت ذوالقدر آشنا شدم و از او درباره داستانم سوال کردم. او گفت که داستان من را نخوانده است و به همین دلیل داستانم را به او دادم. این سرآغازی برای دوستی و ازدواج ما بود.
او ادامه داد: همچنین زمانی که ازدواج کردیم در محله ای زندگی می کردیم که همسایه ما یک کارمند دانشگاه بود. دختر او هر روز به من سلام می کرد و من فکر می کردم حتما پدر او درباره داستان های من به او چیزی گفته است. اما پس از مدتی برادر این دختر بچه با خشم از او پرسید که چرا به من سلام می نماید و دختر پاسخ داد: این آقاهه پیره و گناه داره. آن جا بود که پی بردم دلیل این سلام و احوال پرسی چه بوده است.
بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار حال خوش خواندن از تاریخ 23 تا 30 آبان ماه در سراسر کشور برگزار می گردد. همچنین فایل پوستر و تیزر بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران بر روی سایت هفته کتاب به نشانی اینترنتی hafteyeketab.ketab.ir بارگذاری شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا