علت وجود خون در مدفوع چیست؟
به گزارش مجله سفرنامه پاریس، وجود خون در مدفوع نشان دهنده این است که جایی از دستگاه گوارش دچار خونریزی شده است. در این مقاله قصد داریم با علائم و علت خون در مدفوع بیشتر آشنا شده و چند روش برای درمان این شرایط به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
خون در مدفوع چیست؟
از لحاظ پزشکی به وجود خون در مدفوع، هماتوشزیا گفته می شود. این حالت به طور معمول ناشی از خونریزی دستگاه گوارش می باشد. لازم است بدانید خون مشاهده شده در مدفوع می تواند از قرمز روشن تا سیاه متغیر بوده و این تفاوت نشان دهنده محل خونریزی داخلی است. گاهی اوقات این خونریزی ناشی از خونریزی داخلی نبوده و در واقع نشانه ای از خونریزی مقعد می باشد. بنابراین توجه به رنگ خون و مدفوع مهم است. اگر میزان خونریزی بیش از حد باشد، باید به اورژانس مراجعه کنید. در غیر این صورت می توانید با استفاده از روش های گفته شده در این مقاله به درمان خود بپردازید.
علائم و نشانه ها
وجود خون در مدفوع اصلی ترین علامت هماتوشزیا می باشد. گاهی اوقات وجود خون در مدفوع با علائم دیگری نیز همراه می شود مانند:
- درد شکم
- ضعف
- مسائل تنفسی
- استفراغ
- تپش قلب
- اسهال خونی
- کاهش وزن
علت و عوامل خطرزا
بروز این عارضه می تواند از هر جایی از دستگاه گوارش نشات بگیرد. اگر خونریزی مربوط به دستگاه گوارش فوقانی (مانند مری یا معده) باشد، در نتیجه رنگ مدفوع سیاه خواهد بود که به این حالت در پزشکی ملنا گفته می شود. وجود خون قرمز در مدفوع معمولا به این معنی است که خونریزی از روده کوچک یا بزرگ و یا مقعد ناشی شده است. علل ایجاد خونریزی در دستگاه گوارش فوقانی و وجود مدفوع سیاه عبارتند از:
- عروق خونی غیرطبیعی
- پارگی مری به علت استفراغ شدید (سندرم مالوری ویس)
- خونریزی زخم معده
- عدم خون رسانی به روده
- گاستریت (ورم معده)
- ضربه و شوک
- گشاد شدن رگ های مری و معده
علل وجود خون قرمز در مدفوع عبارتند از:
- عروق خونی غیرطبیعی
- شقاق یا فیشر مقعد (شقاق مقعدی نوعی ترک خوردگی با باریک با طول و عمق تعیین است که ممکن است در دیوراه یا غشای مخاطی یا در پوست ایجاد شود.)
- ایسکمی روده (ایسکمی روده نوعی اختلال نادر ولی جدی بوده که طی آن میزان جریان خون به روده به دلیل انسداد روده ای کاهش یافته و معمولا شریان ها مسدود می شوند.)
- دیورتیکولوزیس (داشتن تعداد زیادی کیسه و زائده در دستگاه گوارشی)
- شوک و ضربه
- هموروئید یا بواسیر
- عفونت روده
- بیماری های التهابی روده از جمله بیماری کرون و کولیت اولسراتیو
- وجود پولیپ یا سرطان در روده بزرگ یا روده کوچک
راه های تشخیص علت وجود خون در مدفوع
برای تعیین علت خون در مدفوع معمولا آزمایش هایی صورت می گیرد که عبارتند از:
- آنژیوگرافی
- رادیوگرافی مری
- اسکن
- شمارش کامل خون
- کولونوسکوپی
- انترسکوپی دو بالون
- آزمایش مدفوع
- تست تشخیص هلیکوباکتر پیلوری
- آندوسکوپی کپسولی
راه های درمان
درمان خون در مدفوع که ناشی از خونریزی زخم معده می باشد: اگر علت وجود خون در مدفوع ناشی از زخم های گوارشی باشد، برای کاهش علائم ناشی از آن باید از خوردن غذا هایی مانند غذا های تند، کافئین، الکل، شکر تصفیه شده و هر نوع غذای آلرژی زا اجتناب کنید. همزمان خوردن غذا های غنی از فیبر و سبزیجات را افزایش دهید. همچنین مصرف آب کلم نیز می تواند تأثیر قابل ملاحظه ای در بهبود زخم معده داشته باشد. زخم معده یا زخم های گوارشی، زخم های دردناکی بوده که در سیستم گوارش ایجاد می شوند. مشاهده خون در استفراغ یا مدفوع از علائم شایع خونریزی زخم معده می باشند.
درمان خون در مدفوع که ناشی از گاستریت می باشد: گاستریت نوعی بیماری گوارشی بوده که به علت آسیب و التهاب مخاط معده به وجود می آید. علائم گاستریت شبیه به علائم زخم معده می باشند. داشتن رژیم غذایی سالم می تواند به بهبود گاستریت و علائم آن کمک کند. اگر علت خون در مدفوع ناشی از گاستریت باشد، مصرف سبزیجات، میوه ها، پروتئین و چربی های سالم نقش مهمی در بهبود این شرایط ایفا می کنند. غذا هایی را مصرف کنید که غنی از پروبیوتیک ها، فیبر، آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C، ویتامین B12، الکترولیت ها و اسید های چرب امگا 3 باشند. همچنین کاهش استرس و زود غذا خوردن به درمان گاستریت نیز کمک می کنند. اگر به دنبال درمان های خانگی هستید جالب است بدانید که ریشه شیرین بیان حاوی ترکیبات ضد التهابی به نام اسید گلیسیریزین بوده و به تسکین معده کمک می کند. خوردن رازیانه نیز به کاهش علائم گاستریت کمک می کند.
درمان خون در مدفوع که ناشی از دیورتیکولوزیس می باشد: دیورتیکولوزیس زمانی روی می دهد که یک یا چند کیسه کوچک در دیواره روده بزرگ ملتهب می شوند. بهترین درمان این حالت، مصرف سوپ استخوان می باشد. همچنین مصرف غذا هایی با فیبر بالا نیز به بهبود شرایط کمک می کنند. علاوه بر این زمانی که دچار خونریزی ناشی از دستگاه گوارش شدید، نباید دارو های ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) را مصرف کنید.
درمان خون در مدفوع که ناشی از بیماری کرون می باشد: بسته به شدت التهاب، علائم بیماری کرون متفاوت بوده و بروز آن می تواند علت وجود خون در مدفوع باشد. برای تسکین التهاب ناشی از این بیماری می توانید گیاه نارون آمریکایی را مصرف کنید. لازم است بدانید که بیماری کرون یکی از بیماری های التهابی مزمن روده بوده و بطور عمده باعث ایجاد زخم (شکاف در پوشش) روده کوچک و روده بزرگ می شود، اما می تواند سیستم گوارش را در نقاط دیگر از دهان تا مقعد تحت تأثیر خود قرار دهد.
درمان خون در مدفوع که ناشی از بیماری کولیت اولسراتیو می باشد: اگر علت خون در مدفوع شما ناشی از بیماری کولیت باشد، یکی از اولین اقداماتی که در بهبود این بیماری موثر واقع می شود، تغییر در رژیم غذایی است. از مصرف شکر تصفیه شده، کافئین، الکل، نوشابه های گازدار و غذا های تند پرهیز کنید. در عوض غذا هایی را مصرف کنید که غنی از اسید های چرب امگا 3 و پروبیوتیک ها باشند. با مصرف زردچوبه نیز می توان خون در مدفوع را از بین برد. زردچوبه را می توانید به عنوان ادویه یا مکمل بهره ببرید. علاوه بر این مطالعات نشان داده اند که استرس باعث تشدید کولیت اولسراتیو می شود؛ بنابراین سعی کنید از تکنیک های کاهش استرس به طور مرتب بهره ببرید.
منبع: draxe.com
منبع: setare.com