طرز تهیه واویشکا گیلانی با 7 روش مختلف
به گزارش مجله سفرنامه پاریس، اغراق نیست اگر بگوییم که واویشکا در فهرست غذاهای گیلانی، رتبه بالایی دارد. طرز تهیه واویشکا گیلانی روش های بسیار متنوعی دارد و شاید بتوان گفت بخشی از این تنوع، مربوط به فرهنگ غذایی مناطقی است که این غذا را طبخ می نمایند. این غذای خوشمزه در شهرهای رشت، صومعه سرا، ضیابر و… طبخ می گردد و برای تهیه آن مواد بسیار متنوعی مانند مرغ، میگو، گوشت قرمز، بادمجان و… قابل استفاده هستند.

در این مقاله، به 7 روش مختلف طرز تهیه واویشکا شمالی می پردازیم. در ادامه، جدول مشخصات غذایی واویشکا گیلانی با گوشت چرخ نموده آمده است:
واویشکا گیلانی با گوشت چرخ نموده | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 15 دقیقه |
زمان پخت غذا | حدود 1 ساعت |
میزان سختی | میانه |
طرز تهیه واویشکا گیلانی با گوشت چرخ نموده
یکی از رایج ترین روش های درست کردن واویشکای گیلانی، استفاده از گوشت چرخ نموده در طبخ این غذا است. بعلاوه می توانید گوجه فرنگی ها را به صورت پوره درآورده و در غذا بریزید. به علاوه، برای رسیدن به طعم یک غذای اصیل گیلانی، می توانید 4 حبه سیر رنده شده را هم با پیاز تفت دهید. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه واویشکا با گوشت چرخ نموده آمده است:
مواد لازم برای تهیه واویشکای شمالی با گوشت چرخ نموده
برای درست کردن واویشکا با گوشت چرخ نموده، مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده | 500 گرم |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
سیب زمینی میانه | 5 عدد |
گوجه فرنگی میانه | 4 عدد |
تخم مرغ | 4 عدد |
آب جوش | نصف لیوان |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
پیازچه یا جعفری خرد شده | میزانی برای تزئین |
مراحل طرز تهیه واویشکا گوشت چرخ نموده
برای تهیه این غذای خوشمزه و محبوب شمالی، مطابق مراحل زیر پیش بروید:
- مرحله اول: ابتدا پیاز را پوست کنده، بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس در تابه ای مناسب میزانی روغن ریخته و روی حرارت میانه قرار دهید.
- مرحله دوم: وقتی روغن داغ شد، پیازهای نگینی شده را به مدت 5 تا 7 دقیقه در آن تفت دهید تا شفاف و طلایی شوند. حالا فلفل و زردچوبه را هم اضافه نموده و کمی تفت دهید تا عطر آن ها بلند گردد.
- مرحله سوم: در ادامه، گوشت چرخ نموده را هم به پیاز اضافه نموده و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. سپس، میزانی نمک اضافه نموده و همه مواد را هم بزنید.
- مرحله چهارم: در این مرحله، رب گوجه فرنگی را به مواد داخل تابه اضافه نموده و کمی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته گردد. پس از آن، گوجه فرنگی های نگینی شده را هم با بقیه مواد واویشکا مخلوط کنید.
- مرحله پنجم: حالا حرارت زیر تابه را کم کنید و صبر کنید تا گوشت با آب گوجه ها بپزد. وقتی آب گوجه ها کشیده شد، نصف لیوان آب جوش را داخل تابه ریخته و درب آن را بگذارید. 20 دقیقه زمان ضروری است تا گوشت کاملا بپزد و واویشکا جا بیفتد.
- مرحله ششم: در همین فاصله، سیب زمینی های نگینی شده را در تابه ای دیگر با میزانی روغن سرخ کنید. سپس، آن ها را روی کاغذ مخصوص آشپزی قرار دهید تا روغن اضافه آن ها گرفته گردد.
- مرحله هفتم: حالا تخم مرغ ها را در ظرفی جداگانه شکسته، هم بزنید و کمی نمک و فلفل به آن ها اضافه کنید.
- مرحله هشتم: پس از اینکه آب واویشکا کشیده شد و به روغن افتاد، تخم مرغ های هم زده را داخل تابه بریزید و برای 4 دقیقه درب تابه را بگذارید تا تخم مرغ ها خودشان را بگیرند.
- مرحله نهم: در ادامه، درب تابه را بردارید و حدود 6 دقیقه دیگر صبر کنید تا تخم مرغ ها کاملا بپزند. حالا واویشکا را در ظرفی مناسب کشیده و سیب زمینی های سرخ شده را هم در کنار آن بریزید.
طرز تهیه واویشکا گیلانی به انتها رسید. در نهایت، روی غذا را با میزانی جعفری یا پیازچه تزئین نموده و همراه با نان یا برنج سرو کنید. نوش جان
طرز تهیه واویشکا گوشت تکه ای
تهیه واویشکا با گوشت تکه ای به زمان طبخ بیشتری احتیاج دارد و با چاشنی های متفاوتی درست می گردد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه این مدل واویشکا را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه واویشکا با گوشت تکه ای
برای درست کردن واویشکا با گوشت تکه ای، مواد اولیه زیر را آماده کنید. با این میزان مواد اولیه می توانید برای 3 نفر واویشکا درست کنید.
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
گوشت تکه ای | 300 گرم |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
گوجه فرنگی میانه | 5 تا 6 عدد |
سماق قرمز | 1 قاشق چایخوری |
آبغوره | به میزان لازم |
آب جوش | میزان کمی (در صورت احتیاج) |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه واویشکا گیلانی با گوشت تکه ای
برای تهیه واویشکا رشت با گوشت تکه ای، به صورت زیر عمل کنید:
- مرحله اول: پیازها را پوست کنده، بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس، آن ها را در تابه ای مناسب با میزانی روغن تفت دهید تا نرم و طلایی شوند. حرارت گاز باید میانه باشد.
- مرحله دوم: در ادامه طرز تهیه واویشکا گوشت ، گوشت تکه ای را به صورت ریز خرد نموده و همراه پیاز و میزانی زردچوبه و فلفل تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- مرحله سوم: در همین فاصله، گوجه ها را پوست کنده و پوره کنید. سپس آن را همراه با آبغوره و سماق داخل تابه بریزید.
- مرحله چهارم: حالا درب تابه را بگذارید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت بپزد و واویشکا به روغن بیفتد. در نهایت، نمک غذا را میزان نموده و آن را سرو کنید.
نکته: اگر پیش از برداشتن غذا از روی حرارت احساس کردید که گوشت هنوز نپخته است، میزانی آب جوش به تابه اضافه نموده و زمان بیشتری را به طبخ آن اختصاص دهید.
طرز تهیه واویشکا گیلانی با مرغ
در تهیه واویشکا با مرغ می توانید از سینه، فیله یا ران مرغ بهره ببرید. میزان برش های مرغ سلیقه ای است، اما اگر مرغ ها را به میزان 2 بند انگشت خرد کنید، غذای شما ظاهر مجذوب نماینده تری خواهد داشت. بعلاوه برخی افراد دوست دارند واویشکای مرغ را کمی آبدار سرو نمایند، اما اگر بخواهید از رسپی اصیل این غذا پیروی کنید، باید بدانید که طرز تهیه این غذا هم مانند طرز تهیه نازخاتون گیلانی طوری است که در نهایت باید غذایی غلیظ و کم آب داشته باشید. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه واویشکا مرغ را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه واویشکا با مرغ
فهرست مواد اولیه برای تهیه واویشکای گیلانی با مرغ به صورت زیر است. البته می توانید برای مزه دار کردن مرغ از ادویه های دیگری مانند ادویه کاری یا آویشن هم بهره ببرید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
سینه مرغ | 300 گرم |
پیاز | 1 عدد |
سیب زمینی میانه | 2 عدد |
سیر | 2 حبه |
گوجه فرنگی | 1 عدد |
فلفل دلمه ای | 1 عدد |
فلفل سبز | 1 عدد |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
آبلیمو یا آب لیموترش | 1 قاشق غذاخوری |
آب جوش | نصف پیمانه |
زعفران دم نموده غلیظ | به میزان لازم |
نمک، فلفل سیاه و قرمز و زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه واویشکا مرغ
برای تهیه این مدل واویشکای خوشمزه، مراحل زیر را انجام دهید:
- مرحله اول: پیاز را به صورت نگینی خرد نموده و همراه با میزانی روغن در تابه ای مناسب تفت دهید.
- مرحله دوم: وقتی پیازها سبک و طلایی شدند، سیر رنده شده و ادویه جات را اضافه نموده و همه مواد را 1 دقیقه دیگر با هم تفت دهید.
- مرحله سوم: حالا تکه های مرغ را اضافه نموده و با بقیه مواد تفت دهید تا کاملا تغییر رنگ داده و سرخ شوند.
- مرحله چهارم: در ادامه، پوره گوجه فرنگی را در تابه بریزید و با بقیه مواد مخلوط کنید. سپس، رب گوجه را در تابه ای جداگانه با میزانی روغن تفت دهید تا حالت خامی آن از بین برود و آن را به مواد واویشکا اضافه کنید.
- مرحله پنجم: در این مرحله از طرز تهیه واویشکا گیلانی ، فلفل دلمه ای و فلفل سبز را هم به صورت نگینی خرد نموده و در تابه بریزید.
- مرحله ششم: بعد از چند دقیقه، آب لیموترش، زعفران دم نموده و نصف پیمانه آب جوش را هم به تابه اضافه نموده و درب آن را بگذارید. حرارت گاز باید کم باشد.
10 دقیقه بعد، واویشکای گیلانی شما آماده است و می توانید آن را در ظرف مناسبی کشیده و همراه با میزانی سیب زمینی که به صورت جداگانه سرخ نموده اید، سرو کنید.
طرز تهیه واویشکا با جگر سفید
این غذا شباهت زیادی به جغور بغور ترکی دارد و یکی از اصلی ترین مدل های پخت واویشکا در شمال کشور محسوب می گردد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه واویشکا با جگر سفید را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه واویشکا با جگر سفید
با مواد اولیه زیر می توانید برای 4 نفر واویشکا درست کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
جگر سفید گوسفند | نصف یک دست |
دل گوسفند | نصف یک دست |
پیاز | 1 عدد |
گوجه فرنگی | 1 عدد |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
دانه انار | 2 قاشق غذاخوری |
زعفران دم نموده | 1 قاشق غذاخوری |
گلپر | به میزان لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
کره یا روغن | به میزان لازم |
مراحل تهیه واویشکا با جگر سفید
برای درست کردن واویشکا با جگر سفید به ترتیب مراحل زیر عمل کنید:
- مرحله اول: پیاز را به صورت نگینی خرد نموده و با میزانی روغن در تابه ای مناسب تفت دهید تا سبک و طلایی گردد.
- مرحله دوم: دل و جگر گوسفند را خرد کنید. آن ها را همراه با زردچوبه و فلفل سیاه داخل تابه ریخته و با پیاز، خوب سرخ کنید.
- مرحله سوم: حالا رب گوجه را در تابه بریزید و میزانی با بقیه مواد تفت دهید تا حالت خامی آن گرفته گردد.
- مرحله چهارم: در ادامه، گوجه فرنگی را نگینی نموده و همراه با آب جوش، زعفران دم نموده و گلپر در تابه بریزید.
- مرحله پنجم: حالا شعله گاز را کم کنید و درب تابه را ببندید. اجازه دهید با همین حرارت ملایم، دل و جگر خوب بپزند و آب گوجه ها کشیده گردد.
در نهایت واویشکا را داخل ظرفی مناسب ریخته و روی آن را با دانه های انار تزئین کنید.
طرز تهیه واویشکا با سیرابی
ممکن است این مدل از طرز تهیه واویشکا چندان برایتان آشنا نباشد، اما اگر از طرفدارن طعم سیرابی و شیردان باشید، پیشنهاد می کنیم که حتما این خوراک لذیذ را امتحان کنید. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه واویشکا سیرابی را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه واویشکای سیرابی
برای تهیه واویشکا با سرابی و شیردان، مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
سیرابی و شیردان پاک شده | 1 دست |
سیر | 4 تا 5 حبه |
پیاز میانه | 3 عدد |
گوجه فرنگی | 2 عدد |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
چوب دارچین | 1 تا 2 عدد |
برگ بو | 1 تا 2 عدد |
نمک، فلفل، زردچوبه و تخم گشنیز | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه واویشکا گیلانی با سیرابی
طرز تهیه واویشکا با سیرابی در ادامه امده است:
- مرحله اول: ابتدا سیرابی و شیردان پاک شده را از طریق قیچی به تکه های کوچک تر تقسیم کنید.
- مرحله دوم: سپس تکه های سیرابی و شیردان را همراه با برش های پیاز، چند حبه سیر، برگ بو، چوب دارچین و میزانی فلفل داخل قابلمه ای مناسب ریخته و میزانی آب اضافه کنید. اجازه دهید سیرابی و شیردان روی حرارت ملایم کاملا بپزند.
- مرحله سوم: در ادامه، 1 پیاز را به صورت نگینی خرد نموده و در تابه ای مناسب سرخ کنید. سپس، تکه های سیرابی و شیردان پخته شده را ریزتر نموده و به پیاز اضافه کنید. یکی دو حبه هم سیر داخل تابه بریزید.
- مرحله چهارم: حالا گوجه فرنگی را پوست گرفته و پوره کنید. سپس آن ها را با زردچوبه، نمک، فلفل و تخم گشنیز کوبیده شده به محتویات تابه اضافه کنید.
- مرحله پنجم: اجازه دهید میزانی از آب گوجه ها کشیده گردد. در نهایت، رب را در تابه ای دیگر میزانی تفت دهید و در تابه بریزید. پس از چند دقیقه، شعله را خاموش نموده و واویشکا را در ظرف مناسبی سرو کنید.
طرز تهیه واویشکا میگو
این نوع واویشکا هم در شمال و هم در جنوب کشور هواداران زیادی دارد. به یاد داشته باشید که استفاده از آب پرتقال در این غذا، خواص میگو را بعد از پخت حفظ می نماید. به علاوه، حتما باید میگوها را در 5 دقیقه انتهای پخت به بقیه مواد واویشکا اضافه کنید تا بافت سفتی پیدا ننمایند. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه واویشکا با گوشت ماهی یا میگو را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه واویشکا میگو
برای تهیه این واویشکای متفاوت و خوشمزه، مواد اولیه جدول زیر را فراهم کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
میگو | نیم کیلو |
پیاز میانه | 1 عدد |
قارچ | نیم کیلو |
گوجه فرنگی | 1 کیلو |
سیب زمینی میانه | 2 عدد |
لیموترش تازه | 1 عدد |
زنجبیل تازه | به میزان لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
آب پرتقال طبیعی ملس | 1 فنجان (در صورت تمایل) |
روغن | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه واویشکا گیلانی با میگو
برای تهیه واویشکای میگو به این ترتیب عمل کنید:
- مرحله اول: ابتدا پیازهای نگینی شده را در تابه ای مناسب با میزانی روغن تفت دهید و قارچ های ورقه شده را به آن ها اضافه کنید.
- مرحله دوم: حالا گوجه ها را پوست کنده و پوره کنید. این پوره را همراه با آب پرتقال و بقیه ادویه ها در مخلوط پیاز بریزید.
- مرحله سوم: در همین فاصله، سیب زمینی های نگینی شده را در تابه ای جداگانه سرخ نموده و به مخلوط مواد قبلی اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در نهایت، میگوهای پاک شده را همراه با آب یک لیموترش تازه داخل تابه ریخته و 5 دقیقه بعد، حرارت را خاموش کنید.
طرز تهیه واویشکا گیلانی با بادمجان
تردید نکنید که این غذای خوشمزه یک انتخاب مناسب برای دوستداران بادمجان است. به علاوه، می توانید با حذف گوشت چرخ نموده، به دستور طرز تهیه واویشکای گیاهی برسید. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه واویشکا با بادمجان را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه واویشکا بادمجان
با میزان مواد اولیه زیر می توانید به میزان 6 نفر واویشکای بادمجان طبخ کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
بادمجان قلمی | 10 عدد |
گوشت چرخ نموده | 600 گرم |
تخم مرغ | 6 عدد |
پیاز میانه | 2 عدد |
گوجه فرنگی میانه | 5 عدد |
آب جوش | نصف لیوان |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
مراحل تهیه واویشکا با بادمجان
دستور پخت واویشکا با بادمجان به قرار زیر است:
- مرحله اول: بادمجان ها را بشویید. سپس پوست آن ها را بکنید و به صورت مکعبی خرد کنید. در ادامه، روی آن ها میزانی نمک پاشیده و داخل آبکش قرار دهید تا تلخی آن ها گرفته گردد.
- مرحله دوم: حالا بادمجان ها را با آب سرد بشویید و خشک کنید. سپس، آن ها را در تابه ای مناسب با میزانی روغن داغ شده سرخ کنید.
- مرحله سوم: در این مرحله از طرز تهیه واویشکا شمالی با بادمجان، پیازهای نگینی شده را در تابه ای دیگر با میزانی روغن سرخ کنید. سپس، میزانی نمک، فلفل و زردچوبه به پیازها اضافه نموده و کمی تفت دهید تا عطر ادویه ها بلند گردد.
- مرحله چهارم: حالا گوشت چرخ نموده را در تابه حاوی پیاز ریخته و با بقیه مواد تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. در ادامه، رب گوجه را هم به مخلوط گوشت اضافه نموده و کمی دیگر تفت دهید.
- مرحله پنجم: حالا گوجه فرنگی ها را پوره نموده و به مواد تابه اضافه کنید. حرارت زیر تابه را کم کنید تا گوشت کاملا بپزد و آب گوجه ها هم کشیده گردد.
- مرحله ششم: نصف لیوان آب جوش را به مواد داخل تابه بیفزایید و اجازه دهید تا واویشکا برای 10 دقیقه دیگر روی حرارت بماند تا آب آن نسبتا کشیده گردد.
- مرحله هفتم: در این مرحله از طرز تهیه واویشکا گیلانی با بادمجان، بادمجان های سرخ شده را به مواد داخل تابه اضافه کنید و 10 دقیقه دیگر زمان دهید تا مزه مواد به خورد هم بروند.
- مرحله هشتم: در نهایت، تخم مرغ ها را داخل واویشکا بشکنید. صبر کنید تا تخم مرغ ها خودشان را بگیرند و کاملا بپزند.
طعم غذاهای خوشمزه شمالی را با خبرنگاران امتحان کنید…
طرز تهیه واویشکا گیلانی به 7 روش مختلف را با هم دیدیم. همان طور که دیدید، طرز تهیه این غذا مراحل پیچیده ای ندارد، اما اگر ترجیح شما این است که یک واویشکای آماده شمالی را صرف کنید یا دوست دارید در کنار واویشکایی که خودتان در منزل درست نموده اید، یکی دو مدل غذای شمالی دیگر هم داشته باشید، حتما سری به خبرنگاران بزنید. با سفارش آنلاین غذا ، می توانید از میان تنوع بی نظیر غذاهای شمالی در خبرنگاران ، موارد لخواه خود را سفارش داده و در محل آدرس تحویل بگیرید.
منبع: اسنپ فود