حقایقی درباره تب مالت
به گزارش مجله سفرنامه پاریس، همه ما بارها و بارها عبارت تب مالت را شنیده ایم اما شاید ندانیم که تب مالت چیست و چطور به بدن وارد می گردد و قربانیانش را از میان چه کسانی انتخاب می نماید. باکتری بروسلا، عامل اصلی ابتلا به تب مالت است؛ باکتری ای که می تواند هم انسان و هم حیوان را تحت تاثیر قرار دهد.
تب مالت چیست
تب مالت یکی از بیماری های مهم و خطرناک مشترک بین انسان و دام است که باکتری زمینه ساز آن، اغلب با مصرف گوشت خام و شیر پاستوریزه نشده آلوده، به بدن وارد می شود و گاه تا ماه ها میزبانش را از وجود خود باخبر نمی نماید.
البته مصرف مواد غذایی آلوده، تنها راه انتقال این باکتری نیست. بروسلولیز در موارد نادر، در هوا منتشر می شود و آدم هایی که هوای آلوده به آن را استنشاق می نمایند را مبتلا می کند.
تماس به وسیله لمس لاشه، جنین، جفت و خون بیمار آلوده هم از دیگر عواملی است که احتمال وارد شدن این باکتری به بدن را بالا می برد. به همین دلیل گفته می شود کسانی که بخاطر شغلشان ارتباط زیادی با این دسته از حیوانات دارند، در معرض ابتلا به تب مالت قرار می گیرند. قصابها، دامپزشکان و دامداران، از جمله این افراد هستند.
راه های پیشگیری از تب مالت و عوارض آن
چه کسانی تب مالت می گیرند؟
فهمیدن واقعیاتی در خصوص اینکه تب مالت چیست ممکن است نگرانی شما در خصوص این بیماری را بالا ببرد. باکتری که به بدن شما وارد می شود و به تب مالت دچارتان می نماید، همواره با درمان های پزشکان از بین نمی رود.
برای مبارزه با این باکتری، اغلب آنتی بیوتیک های قوی تجویز می شود، اما واقعیت این است که در همه موارد، آنتی بیوتیک ها از پس مهار کردن بروسلا برنمی آیند یا لااقل به طور کامل آن را از بین نمی برند.
بهترین راه برای مبارزه با تب مالت، خودداری از مصرف لبنیات غیرپاستوریزه است. درست است که جوشاندن شیر در خانه، به کاهش آلودگی های آن یاری می نماید، اما این روش همواره مانع از ابتلای مصرف نمایندگان شیر به تب مالت نمی شود.
پرهیز از مصرف گوشتی خام یا نیمه خام، و اجتناب از خوردن لبنیات پاستوریزه نشده، مهم ترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. گذشته از این، پوشیدن دستکش لاستیکی در زمان شستن و بسته بندی کردن گوشت خاک و ضدعفونی کردن محدوده آلوده پس از این کار هم می تواند احتمال وارد شدن این باکتری به بدن را پایین بیاورد.
نشانه های این بیماری را بشناسید
نشانه های ابتلا به تب مالت در انسان ها، شباهت زیادی به علایم ابتلا به آنفلوآنزا دارد. کاهش اشتها، درد کمر، لرز، بی حس و حالی، سردرد، معده و شکم درد، درد مفاصل، تبی که قطع می شود و دوباره برمی شود و کاهش وزن، از شایع ترین نشانه های ابتلا به این بیماری هستند.
وقتی این بیماری خود را به قربانیانش نشان می دهد، حرارت بدن بیمار بین 37/7 و 39/4 نوسان پیدا می نماید و گاهی به 41 درجه هم می رسد.
ساکنان کدام کشورها در خطرند؟
بعضی از حیوانات خانگی مقل بعضی از سگ ها، به بروسلا مبتلا هستند اما نگهداری از این حیوانات، احتمال ابتلا به تب مالت را بالا نمی برد.باکتری بروسلایی که در بدن این سگ ها زندگی می نماید، به ندرت به آدم ها منتقل می شود. با این وجود، گفته شده کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا به بیمار خاصی مبتلا هستند، نباید در معرض این حیوانات قرار بگیرند.
باکتری بروسلایی که در بدن حیوانات وارد شده و انسان ها را هم در معرض خطر قرار می دهد، بیشتر در کشورهای آمریکای لاتین، ژاپن، اروپای مرکزی، استرالیا، نیوزیلند، خاورمیانه و هندوستان مشاهده شده است.
در حالی که اغلب کشورها برای پیشگیری از ابتلای گاو و گوسفند ها به تب مالت، اقدام خاصی را انجام نمی دهند، در کشورهای پیشرفته ای مثل فرانسه، واکسنی برای مصون کردن دام ها در برابر این باکتری وجود دارد.
چه باید کرد؟
حالا که به سوال تب مالت چیست پاسخ دادیم، باید تاکید کنیم که مصرف محصولات لبنی پاستوریزه نشده ای که با شیر گاو، بز یا گوسفند تهیه می شوند، خطر ابتلا به تب مالت را بالا می برد. بسیاری از مصرف نمایندگان پنیر تازه روستا گرفتار این باکتری می شوند.
از طرف دیگر، کار در کشتارگاه یا مزرعه، یا سفر به مناطقی که تب مالت در آن شایع است، احتمال وارد شدن این باکتری به بدن را بالا می برد.
شما هم تب مالت دارید؟
علایم این بیماری، معمولا 5 تا 30 روز بعد از وارد شدن باکتری به بدن خود را نشان می دهند و در بعضی موارد، با وجود ادامه حیات باکتری در بدن افراد مبتلا، تا ماه ها هیچ نشانه ای که حاکی از این بیماری باشد در فرد مشاهده نمی شود.
تا شش ماه بعد از درمان این بیماری، خطر بازگشت آن وجود دارد. به گفته متخصصان، احتمال عود علایم تب مالت بعد از دوره درمان کامل، از 5 تا 15 درصد متغییر است. به همین دلیل متخصصان توصیه می نمایند که افراد مبتلا، تا شش ماه بعد از سرانجام یافتن درمانشان، زیر نظر پزشکان قرار داشته باشند.
منبع: کتاب کاله